Categorieën
Evenement

‘Lekker, Linda!’

Daar sta je dan, in je startvak op de baan van het Olympisch Stadion. Wat begon als idee (‘in het jaar dat ik vijftig ben een marathon lopen’) werd een serieus plan. En dat plan kwam tot uitvoering. Op zondag 20 oktober moest alles bij elkaar komen. En dat gebeurde ook.

In afwachting van het startsein in het laatste startvak dat een half uur na de wedstrijdlopers het vertreksein krijgt.

,,Genieten”, hadden veel mensen me op het hard gedrukt en dat lukte. Vooral door al die aanmoedigingen van wildvreemden in meerdere talen die je naam op het startnummer zagen staan. ,,Lekker, Linda!”, was de aansporing die ik het vaakst hoorde. Elke aanmoediging toverde een lach op mijn gezicht. Dan opeens hoor je in Ouderkerk aan de Amstel ,,Hé, Linda!”. Dan blijken daar Jan en Alie uit Barneveld te staan. Tijdens het lopen was het heel fijn om toe te leven naar de kilometerpunten waar de familie zich had verzameld. Op de finish kwam de hele supportersgroep bijeen en mocht ik het stralende middelpunt zijn. Een moment en een dag om nooit te vergeten! De epische spierpijn in de bovenbenen zijn de komende dagen een herinnering die ik zonder te klagen mee zal dragen.

Bijna bij de finish.

De aftiteling

Deze fantastische ervaring was niet mogelijk geweest zonder de steun van vrienden en familie en bovenal mijn allerliefste. Ook niet zonder trainer Cor, loopmaatjes en wegwedstrijdcommissie-collega’s van AV Lionitas, yoga bij De Studio en Fysiotherapie Leeuwarden. Ik maakte gebruik van de sportvoeding van Etixx en sokken van Mico. Ik droeg een Polar-sporthorloge (Vantage V2) en een Stryd-vermogensmeter.

Categorieën
Algemeen

Lekker lopen

Aan de vooravond van het Grote Avontuur (nog twee nachtjes slapen) gaat er van alles door me heen. In de afgelopen weken is een gezonde mix van zin en zenuwen in mijn lijf gekropen. Als ik wat verder uitzoom en terugblik op hoe het lopen ooit begon, kom ik uit in 2012. Dat was het jaar waarin ik mijn eerste loop deed, de Condensloop in Leeuwarden. Voor die 5 kilometer van toen was ik net zo zenuwachtig als de marathon van zondag. Ik sprak erover met mijn helaas veel te vroeg overleden collega Gerard, zelf een zeer ervaren loper. ,,Ach joh, maak je niet te druk. Gewoon lekker lopen.” En dat is wat ik me voorhoud, vandaag, morgen en vooral zondag als de adrenaline door mijn lijf jaagt in het Olympisch Stadion. Gewoon lekker lopen!

Mijn eerste startnummer ooit, voor de Condensloop in 2012.
Categorieën
Training

Training season’s over

Lekker nummer, hè? Training season van Dua Lipa is een grote hit op dit moment en het liedje is niet uit mijn hoofd te krijgen. Dat heeft een reden: ik zit in de afbouwfase van mijn trainingsschema; minder lang en minder intensief. Dit gedeelte wordt taperen genoemd: de belangrijkste trainingsarbeid is verricht, nu komt het aan op rust en herstel. Ondertussen begint ‘Amsterdam’ nu echt te kriebelen.

Meer over taperen:

https://www.runnersworld.com/nl/training/looptips/a22770644/de-kunst-van-het-taperen

en

https://www.prorun.nl/training/taperen-is-niet-niks-doen-2

Deze week sprak ik twee collega’s die ervaren marathonlopers zijn en ook ‘Amsterdam’ hebben gelopen. Beiden waarschuwden voor de drukte. Ook altijd een goed advies: ga je eigen tempo lopen en laat je niet opjagen bij de start. Daar heeft NRC een superinteressant artikel over gepubliceerd in het weekend van de Dam tot Damloop, dat andere grote hardloopevenement in de hoofdstad. Daaruit bleek dat mensen die langzamer van start gaan uiteindelijk beter finishen. De conclusie: ,,Hardlopers die relatief snel van start gaan, finishen doorgaans een stuk later dan de lopers die zich kunnen inhouden.” Lees er meer over:

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/09/16/waarom-je-de-dam-tot-damloop-sneller-uitloopt-als-je-langzamer-begint-a4865874

Gelukkig heb ik inmiddels genoeg kilometers gemaakt en loopevenementen meegemaakt om niet meegezogen te worden bij de start. Ook het gebruik van de Stryd en het lopen op een vermogenswaarde gaat hier zeker bij helpen. Meer daarover vind je op:

https://www.prorun.nl/borntorun/3-grote-verschillen-tussen-lopen-op-vermogen-en-lopen-op-hartslag

Categorieën
Evenement

Sporten als feestje

Op de prachtigste nazomer-zaterdag in september die je je maar kunt voorstellen, stond de SLOWTriatlon in Koudum op het programma. Het was altijd al een wens om een triatlon te proberen, maar in wedstrijdverband voelde dat toch als wat te veel druk op de ketel. De SLOWTriatlon bleek een uitkomst. We kozen voor de 1/8 triatlon, ook wel sprint afstand genoemd: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.

Je mag zo’n SLOWTriatlon invullen zoals je wilt: meer mensen kozen voor wandelen dan voor hardlopen en ook zag je meer ‘gewone’ tweewielers dan racefietsen. Je kon lekker de tijd nemen om je na het zwemmen en fietsen om te kleden. Bij het passeren van de finish na het laatste onderdeel was een gladiool de beloning.

Het evenement, uitverkocht met meer dan duizend deelnemers, laat zien dat sporten een feestje kan zijn met een sociaal karakter. Dat begon al met de gezellige warming up onder leiding van Olga Commandeur. Er is ruimte voor iedereen, van alle leeftijden, in alle soorten en maten. De gemiddelde leeftijd was trouwens 48,5 jaar.

De dag was een perfecte manier om het gepieker en de onrust over de blessure even te vergeten. Tijdens het lopen stak hij weer de kop op, maar dat mocht letterlijk de pret niet drukken.

Het beruchte klimmetje naar Reaklif lag op de fietsroute van de SLOWTriatlon.

Categorieën
Algemeen

Pas op de plaats

Dit is niet de update die ik had willen schrijven. Ik zou zijn begonnen over de prima verlopen 30 kilometer-loop als sluitstuk van het eerste grote opbouwblok in het trainingsschema. Een prachtige dag met een zonnetje en vooral een supermooie route, uitgezet door mijn zwager Josse. Ik ontdekte nieuwe Friese buurtschappen (Hesens en Fûns) en kon het goed volhouden. Na deze loop zou ik fris en fruitig beginnen aan het tweede en laatste blok voor het afbouwen richting de race (’taperen’ wordt dat genoemd).

Maar zo gaat het verhaal niet. Helaas. Na de lange loop op zondag voelde ik me natuurlijk wat stijf, had ik wat spierpijn en een vervelend gevoel in de liesstreek. Dat was er wel vaker, maar zakte ook wel weer weg. Na nog een training op dinsdagavond drong het besef door: dit pijntje deze keer niet uit zichzelf weg. En dus precies dat waar ik zo bang voor was: een blessure.

Gelukkig is de pijn behandelbaar. We halen alles uit de kast: dry needling, tape, een compressiebroekje en oefeningen. Maar het belangrijkste: even rustig aan. En dat was nu juist niet de bedoeling. Nog meer dan het fysieke ongemak is het vooral mentaal een tegenvaller. Hopelijk lukt om met korte afstanden en minder trainingen toch nog lopend toe te werken naar de Grote Dag. Die gaat er komen, hoe dan ook.

Categorieën
Training

Ausdauer in Oostenrijk

Een aantal jaar geleden las ik ‘Missie marathon’ van Mariska van Sprundel (aanrader!), ver voor mijn eigen concrete plannen om de epische afstand te lopen. Ze schreef onder meer over de trainingen tijdens haar vakantie. Ik dacht destijds toen ik dat las: dat gaat wel ver als je zelfs tijdens je vakantie doorgaat met trainen. En nu deed ik dat zelf! Tijdens onze zomervakantie in Oostenrijk probeerde ik de belangrijkste onderdelen van het trainingsschema voor de marathon af te werken. De lange duurlopen tikte ik af met een fiks aantal hoogtemeters als bonus. En dan had ik nog gekozen voor een relatief vlakke fietsroute, de R2 Murradweg als parcours.

Het lopen heuvelop is iets wat ik in het vlakke Fryslân totaal niet gewend ben. Met een aquaduct of tunneltje onderweg houdt het wel op. Bij de eerste klimmen voelt het alsof je hart uit je borstkas bonst. Naarmate je ze vaker hebt gedaan, gaat het steeds beter. En je voelt het na afloop echt wel in je bovenbenen, kuiten en kont. Nu hopen op een positief effect van deze trainingen als ik thuis de draad weer oppak.

Behalve een record qua hoogte bereikte en verbrak ik ook mijn lengterecord, respectievelijk 22 en 24 kilometer. Deze week kom ik aan het einde van mijn eerste opbouwblok en zal ik de 30 aantikken. Daarover meer de volgende keer.

Selfie-stop in Stadl aan de rivier de Mur, gelegen aan de R2 Murradweg.
Categorieën
Evenement

Slalommen tussen de schapen

Het was zondag vooralsnog de laatste wedstrijdloop voor de marathon in oktober. Vanaf nu loop ik volgens het schema dat speciaal voor mij is opgesteld door Cor, al jarenlang mijn trainer bij av Lionitas.

Deze dag kon ik nog een keer kijken waar ik sta, daarbij voor het eerst afgaand op de Critical Power (CP) die de Stryd berekende. Door de invoer van het parcours en de temperatuur werd de CP aangepast: de maximale inspanning mocht iets minder intensief vanwege de verwachte temperatuur van 24 graden.

Race met twee gezichten

Het bleek uit eindelijk een race met twee gezichten: warm en droog tot de twaalfde kilometer, daarna fikse regen tot de finish. Die nattigheid op het einde was eigenlijk heel verfrissend. Het mooiste stukje van de route was wat mij betreft het gedeelte langs de Zeedijk; wind- en geluidsstil, drukkend warm met hier en daar een schaap met lammetjes. Het lukte mij met maat 38,5 niet om al rennend over de veeroosters te gaan. Wie daar een goede tip voor heeft: ik houd me warm aanbevolen 😉

De Zeedijk bij Nieuwe Bildtzijl. Foto: SV Friesland

Voor het eerst eerste

Na de finish stond de inmiddels vaste fan crew op mij te wachten (bedankt!), al juichend en lachend passeerde ik de streep op de weg. Toen ik de uitslagen bekeek, volgde de grootste verrassing: ik was eerste geworden bij de vrouwen 45+. (Ik was de enige deelnemer in deze categorie, maar hé: nummer een is nummer een.)

Kennismaken met Klaas

De Ronde van Stiens stond ook op het loopprogramma van Klaas Boomsma die je misschien kent van de toonaangevende hardloopwebsite ProRun.nl en zijn KBoom-loopgroep. ProRun heeft als uitdaging om in alle provincies wedstrijden te lopen. Voor Klaas aanleiding om deze halve marathon in Friesland te doen.

,,De Ronde van Stiens bracht alles wat ik ervan gehoopt had. Het uitgestrekte Friese landschap en de gemoedelijkheid van een hardloopwedstrijd die van alle opsmuk is ontdaan. Geen gelul, gewoon lopen.”

Klaas Boomsma op ProRun.nl

Lees zijn verslag op: https://www.prorun.nl/borntorun/zo-kom-je-nog-eens-ergens-12-provincies/

Voor de 12 Provincies-uitdaging ga naar: https://www.prorun.nl/de-twaalf-provincies/

Doorweekt maar lachend over de finish in Stiens.

Wil je een update krijgen als er een nieuwe post op deze pagina verschijnt? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt een seintje!

Categorieën
Lezen, kijken, luisteren

Inspiratie = motivatie

Anneke (71) uit Iens kan als eerste Nederlandse vrouw toetreden tot de Marathon Grand Slam Club. nielsdevriesfotografie.nl

Het wordt straks weer genieten van onze atletiektoppers in Parijs. Femke, Lieke en Sifan: we gaan die namen vaak horen. Hopelijk zorgen hun prestaties voor een stimulans waardoor een nieuwe generatie atleten opstaat. Veel inspirerende verhalen over bijzondere hardloopprestaties zijn heel dicht bij huis te vinden, ze worden verteld door heel bijzondere onbekende mensen.

Zo publiceerde Julia (60) uit Snakkerburen onlangs een boek over hoe zij (60) in zes jaar van nul naar honderd kilometer ging hardlopen en al rennend haar verdriet verwerkt.

„Ik leg uit hoe ik tot die honderd kilometer ben gekomen. Ik heb het er niet over dat anderen ook zo ver moeten gaan. Ik wil wel anderen met hardlopen inspireren en ik zeg gewoon: kom van die bank af. Ga met de kop in de wind, daar word je een beter mens van.”

Julia van Bohemen

Lees verder op: https://frieschdagblad.nl/regio/Julia-60-verwerkt-al-rennend-haar-verdriet-29115062.html

Of het verhaal van Anneke (71) uit Iens. Zij kan als eerste Nederlandse vrouw toetreden tot de Marathon Grand Slam Club. Dan heeft ze op elk continent ter wereld een marathon gelopen. Ze bereidt zich nu voor op een loop in Australië. Anneke vertelde erover in de Leeuwarder Courant.

,,It jout in enoarme kick dat je fuotten dat kinne. Ik fiel my fluch, linich en noait wurch. Dat is sa de muoite wurdich. Dêr stean ik deistich bij stil.”

Anneke Wester

Lees verder op: https://lc.nl/friesland/sudwest-fryslan/Marathonloopster-Anneke-71-fluch-linich-en-noait-wurch-29126286.html

In Friesland stond onlangs de Slachtemarathon op het programma die eens in de vier jaar wordt gehouden. Thys wilde hem winnen als eerbetoon aan zijn overleden vader. Dat lukte hem bijna. Hij gooide zijn levensstijl om: van voetballer die ook net vies was van de derde helft naar een nuchtere renner.

,,Ik leef volledig sober. En echt waar, ik voel me een stuk jonger dan tien jaar geleden. Als voetballer ben je als dertiger een oude man. Als hardloper heb je de eeuwige jeugd. Ik word nog altijd beter.”

Thys de Jong

Lees verder op: https://lc.nl/sport/Presteren-en-toewerken-naar-de-piek-29069757.html

Het zijn deze verhalen die je een extra stimulans geven om de deur uit te gaan als je een keer wat minder zin hebt of om net dat beetje extra te leveren als je denkt dat je al aan je grens zit.

Wil je een update als er een nieuwe post op deze pagina verschijnt? Schrijf je hieronder in en je krijgt een seintje:

Categorieën
Evenement

Loop Leeuwarden lessen

Loop Leeuwarden is de grootste loop die ik het dichtst bij huis kan doen. En dus staat hij elk jaar op de kalender. Op Facebook kreeg ik een herinnering: in 2013 liep ik tijdens dit evenement mijn eerste 10 kilometer. Ik had toen niet kunnen vermoeden waar ik ruim 10 jaar later mee bezig ben.

Wat ook deze keer weer goed werkte:
– Leg ’s avonds alle kleding en spullen klaar
– Zorg dat alle apparatuur opgeladen is
– Stel een leuke playlist samen (traditie voor mij tijdens Loop Leeuwarden songfestivalliedjes)
– Rustig aan doen in de laatste dagen voorafgaand aan de loop

Wat ik meeneem uit deze editie:
– Iets meer of wat later ontbijten op de ochtend van de wedstrijd. Een paar witte boterhammen in plaats van beschuitjes met vruchtenhagel. Stop een reep en banaan in de tas voor vooraf mocht je dan nog trek krijgen en voor een laatste bijdrage aan de energievoorraad.
– Waterposten pakken onderweg kan prima, maar het is dan wel aan te raden om van tevoren goed te bekijken waar ze staan. Het scheelt een hoop gesjouw.
– Bedenk iets om toch een beetje opgewarmde spieren te hebben en een geactiveerd hart, ook al is er weinig ruimte en/of tijd.
– Ook als je denkt dat je te weinig hebt getraind of wat te veel rust hebt gehad, kun je een goede race lopen.
– Vergeet je deo niet 😉

Vlak voor de finish van Loop Leeuwarden. Er zat zelfs nog een eindsprintje in. Foto: @j0553
Categorieën
Evenement

Het kruisje is binnen

Naast de marathon stonden aan het begin van dit jaar nog twee sportieve uitdagingen op de kalender ingetekend: de Fietselfstedentocht op Tweede Pinksterdag en aan het einde van de zomer een triatlon (een recreatieve versie met de korte afstanden). Daarvan kan nu eentje worden afgevinkt, of beter gezegd doorgekruist: de Fietselfstedentocht. Het felbegeerde Elfsteden-kruisje is binnen!

In de aanloop naar deze monstertocht deden we de nodige voorbereidingsritten, met de Elfmerenfietstocht van 150 kilometer als generale repetitie. Op het noodweer onderweg na verliep de ’tocht der tochten’ fantastisch. De combinatie van fietsen en lopen was ook goed te doen, hoewel ik soms een aanpassing moest maken in mijn loopprogramma.

Vanaf nu ligt de focus weer helemaal op het hardlopen met de volgende uitdaging op de kalender: de halve marathon tijdens Loop Leeuwarden op zondag 2 juni.