Categorieën
Uitrusting

Op hoeveel schoenen kun je hardlopen?

Het antwoord op bovenstaande vraag is vrij eenvoudig. Als je geen rups of duizendpoot bent, heb je aan één paar wel genoeg. En toch gaat dat voor mij niet op. Ik vind het namelijk hartstikke leuk om veel verschillende soorten en merken schoenen uit te proberen en er is altijd wel ergens een koopje op de kop te tikken. Een gevaarlijke combi.

Het is niet alleen een hobby/verslaving om mooie runners te kopen. Lopen op verschillende schoenen is ook functioneel en komt je hardlopen ten goede. Dat leerde ik vorig jaar tijdens een Runner’s World Trial Night met Ramiro Ameneiro die sinds 2015 maandelijks schoenen test. Door steeds op ander schoeisel te lopen, kun je ze goed laten drogen voor je ze weer gebruikt. Bovendien helpt de afwisseling je voeten sterker te maken.

Wat voor mij helemaal een eye opener was die avond: je kunt als hardloper op neutrale schoenen (dus voor een standaard voetenstand) best eens kiezen voor een schoen met een lichte correctie (antipronatie). Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je tijdens een wedstrijd bij vermoeidheid wat minder recht op je voeten gaat staan.

Sinds vorige week heb ik mijn hobby uitgebreid met een nieuw merk: voor het eerst loop ik op Puma’s en die bevallen erg goed. Sterker nog: ik denk dat de Nitro XX de lekkerste schoen is waar ik sinds tijden op gelopen heb. Fijne grip, stevig rond hiel en voet en toch een licht en responsief gevoel. Dat laatste is extra belangrijk, weet ik sinds de hardloopanalyse die ik heb gedaan. Daarover later meer.

Waar ik mijn dealtjes scoor: runningdirect.nl, plutosport.nl, futurumshop.nl, all4running.nl en vergeet de Zalando Lounge niet. Wil je een loopanalyse voordat je schoenen koopt en persoonlijk advies? Dan kun je het beste naar een loopspeciaalzaak gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.