Categorie├źn
Training

Heel veel data

Er is ontzettend veel wat je kunt vastleggen tijdens je loop over het lopen en waar je lichaam mee bezig is. Platforms als Strava staan er vol mee. Zelf ben ik vooral een liefhebber van een mooi kaartje na afloop en kijk ik vooral naar de Running Index die Polar voor mij berekent. Dat is een rapportcijfer voor hoeveel je kunt leveren zonder te verzuren.

Alweer een tijd geleden zag ik in een nieuwsbrief van Fysiotherapie Leeuwarden staan dat zij een hardloopanalyse konden uitvoeren. Aangezien ik nog steeds rondloop met een gevoelige rechterkuit leek het me goed om eens inzicht te krijgen in mijn looptechniek. Je kunt van alles bedenken, maar cijfers liegen niet.

De Runeasi-analyse is gebaseerd op een speciale sensor ontwikkeld op de Universiteit van Leuven die real time je gegevens vastlegt terwijl je op een loopband aan het rennen bent. Die gegevens worden vertaald in inzichten waar ook AI aan te pas komt. Uiteindelijk krijg je een score gebaseerd op drie onderdelen: dynamische stabiliteit, symmetrie en impactbelasting.

Een afbeelding van Runeasi met een voorbeeld van een score die uit de analyse voortkomt.

Voor mij leverde het gesprek met een kundige, hardloop-minded fysiotherapeut plus de data uit de analyse waardevolle informatie op waarmee ik concreet aan de slag kan. Met gerichte oefeningen werk ik nu aan het versterken van de spieren, specifiek voor de kuit en in de heupzone. Verder moet ik een lichtere tred proberen te krijgen. De kunst: zo min mogelijk geluid met je stappen maken tijdens het hardlopen. Gelukkig heb ik nog heel wat kilometers voor de boeg de komende tijd om dat te gaan oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.