Categorieën
Uncategorized

Training season’s over

Lekker nummer, hè? Training season van Dua Lipa is een grote hit op dit moment en het liedje is niet uit mijn hoofd te krijgen. Dat heeft een reden: ik zit in de afbouwfase van mijn trainingsschema; minder lang en minder intensief. Dit gedeelte wordt taperen genoemd: de belangrijkste trainingsarbeid is verricht, nu komt het aan op rust en herstel. Ondertussen begint ‘Amsterdam’ nu echt te kriebelen.

Meer over taperen:

https://www.runnersworld.com/nl/training/looptips/a22770644/de-kunst-van-het-taperen

en

https://www.prorun.nl/training/taperen-is-niet-niks-doen-2

Deze week sprak ik twee collega’s die ervaren marathonlopers zijn en ook ‘Amsterdam’ hebben gelopen. Beiden waarschuwden voor de drukte. Ook altijd een goed advies: ga je eigen tempo lopen en laat je niet opjagen bij de start. Daar heeft NRC een superinteressant artikel over gepubliceerd in het weekend van de Dam tot Damloop, dat andere grote hardloopevenement in de hoofdstad. Daaruit bleek dat mensen die langzamer van start gaan uiteindelijk beter finishen. De conclusie: ,,Hardlopers die relatief snel van start gaan, finishen doorgaans een stuk later dan de lopers die zich kunnen inhouden.” Lees er meer over:

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/09/16/waarom-je-de-dam-tot-damloop-sneller-uitloopt-als-je-langzamer-begint-a4865874

Gelukkig heb ik inmiddels genoeg kilometers gemaakt en loopevenementen meegemaakt om niet meegezogen te worden bij de start. Ook het gebruik van de Stryd en het lopen op een vermogenswaarde gaat hier zeker bij helpen. Meer daarover vind je op:

https://www.prorun.nl/borntorun/3-grote-verschillen-tussen-lopen-op-vermogen-en-lopen-op-hartslag